Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Goudenstier keurmerk

IEX Gouden Stier: De aftermovie

Stralende winnaars en mooie momenten in de Westerliefde. Bekijk de feestelijke aftermovie van de IEX Gouden Stier 2018 hieronder terug.

 

IEX Gouden Stier: De foto's

De feestelijke avond van de IEX Gouden Stier vond plaats op 8 november. Alle foto's van deze mooie avond kunt u nu bekijken.

Bekijk alle foto's hier.

Fotocollage

Partnercontent Gouden Stier 2017: Degiro

Op donderdag 9 november was de uitreiking van de Gouden Stier 2017. Tijdens deze mooie avond ging Degiro opnieuw met de Gouden Stier voor Beste Broker van 2017 naar huis.

In deze video interviewt Pieter Kort, hoofdredacteur IEX Media, de directeur van Degiro, Gijs Nagel, op het hoofdkantoor van Degiro in Amsterdam.

 

Gouden Stier: De aftermovie

Stralende winnaars en mooie momenten in de Posthoornkerk. Bekijk de feestelijke aftermovie van de Gouden Stier 2017 hieronder terug.

 

Gouden Stier: De foto's

De uitreiking van de Gouden Stier is precies één week geleden. Alle foto's van deze mooie avond kunt u nu bekijken.

Bekijk alle foto's hier.

Fotocollage

DeGiro, NN IP en Evi van Lanschot winnaars Gouden Stier 2017

Voor de elfde keer zijn donderdagavond 9 november de Gouden Stieren uitgereikt. Dit zijn de winnaars.

Winnaars gouden stier

Voor de elfde keer zijn donderdagavond 9 november de Gouden Stieren uitgereikt. Tijdens deze feestelijke avond in de Amsterdamse Posthoornkerk werden prijzen uitgereikt aan bedrijven, producten en personen die zich onderscheiden in hun beleid, communicatie, productaanbod of dienstverlening voor particuliere beleggers. 

Er werden dit jaar in elf categorieën prijzen uitgereikt. Voor acht van de elf categorieën bepaalde de vakjury wie er met het felbegeerde beeldje naar huis mocht.

De vakjury bestond dit jaar uit Marcel Tak (beleggingsproductenspecialist), Stephan Freelink (beleggingsmatch), Pascal Spelier (Finno), Philip de Koeijer (AF Advisors) en Pieter Kort (IEX Media). 

In de prijzen

Voor de andere drie categorieën bepaalde het publiek wie er een Gouden Stier kreeg. In de categorie Beleggingsexpert ging Nico Inberg (IEX) er met de prijs vandoor. Bas Heijink sleepte de stier voor Technisch analist in de wacht en ING werd door het publiek bekroond tot Beleggingsinstelling van 2017. 

De vakjury koos de winnaars in de overige categorieën. Zo werd DeGiro uitgeroepen tot beste in de categorie Broker en werd Morgan Stanley Investment Funds Global Opportunity uitgeroepen tot Beleggingsfonds van het jaar. 

Beste vermogensbeheerder

Blu Asset Management werd door de vakjury als winnaar uitgeroepen in de categorie Vermogensbeheerder. Voor Online vermogensbeheerder werd Evi van Lanschot uitgeroepen tot winnaar. 

De prijs voor Crowdfundingplatform van 2017 ging naar Collin Crowdfund en Vontobel MTX Sustainable Emerging Markets Leaders werd uitgeroepen tot beste in de categorie Duurzaam beleggingsfonds. Verder werd de iShares Core S&P 500 uitgeroepen tot beste ETF, en in de categorie Mixfondsenrange mag NN Dynamic Mix zich voor het derde jaar op rij de winnaar noemen. 

Wij feliciteren alle winnaars met het behalen van deze prachtige prestatie, bedanken alle partners van het event en natuurlijk ook onze vakjury en kennispartners voor hun harde werk achter de schermen. 

Juryrapport

Wilt u meer weten over het oordeel van de vakjury? Download dan hier het Juryrapport 2017. 

Foto door BLINKfotografie

Gouden Stier Partnercontent: Evi van Lanschot

Na de winst van vorig jaar, wint Evi van Lanschot dit jaar opnieuw de Gouden Stier voor Beste online vermogensbeheerder. Daarnaast maakte Van Lanschot Kempen dit jaar kans op de Gouden Stier voor Beste Beleggingsinstelling. In deze video vertelt Wim Ravestein, Manager Frontoffice, over het prijswinnende online vermogensbeheer van Evi.

 

Gouden Stier Partnercontent: ING

ING ging er dit jaar vandoor met de Gouden Stier voor Beste Beleggingsinstelling, daarnaast waren zij genomineerd voor Beste Broker. In deze video vertelt Arnout Bloys van Treslong, Directeur Beleggen en Experience Private Banking, over de visie van ING en beantwoordt hij enkele kritische vragen van het IEX Beleggerspanel.

 

Gouden Stier Partnercontent: NN Investment Partners

NN Investment Partners was genomineerd voor Beste beleggingsinstelling, daarnaast ging hun NN Dynamic Mix dit jaar opnieuw aan de haal met de Gouden Stier voor mixfondsenrange. In deze video vertelt Ewout van Schaick, Hoofd multi-asset beleggingsfondsen, over het prijswinnende NN Dynamic Mixfond.

 

Gouden Stier Partnercontent: Hof Hoorneman Bankiers

Hof Hoorneman Bankiers is genomineerd voor een Gouden Stier in de categorie Online Vermogensbeheerder. In deze video vertelt Lilianne Germs, Accountmanager Vermogensopbouw bij Hof Hoorneman Bankiers, over de beste manieren om vermogen op te bouwen en beantwoordt ze enkele kritische vragen van het IEX Beleggerspanel.

 

Aandelen geprijsd voor perfectie

ABN AMRO is nog altijd positief gestemd over aandelen in brede zin. Wel zijn de waarderingen behoorlijk en is het risico in de markt laag geprijsd. Aandelen zijn geprijsd voor perfectie.

Dat zegt Kevin Sorel, die bij ABN AMRO Investment Solutions de ABN AMRO Profielfondsen beheert. 

“De belangrijkste reden om positief te zijn over aandelen is de wereldeconomie, die de hoogste groei sinds 2010 laat zien. Deze groei is bovendien breed gedragen. Ook zien we goede groei bij de bedrijfsresultaten, en verwachten we dubbelcijferige groei bij de bedrijfswinsten.”

Volgens Sorel kunnen aandelen goed gedijen bij licht stijgende rentes. “Hoewel de aandelenwaarderingen behoorlijk zijn, vinden wij hogere waarderingen gerechtvaardigd in een laag renteklimaat. Ten opzichte van andere beleggingscategorieën is de waardering en risico-rendementsverhouding voor aandelen relatief aantrekkelijk.” 

Heftig reageren

Maar omdat aandelen geprijsd zijn voor perfectie, kan bij slecht nieuws de volatiliteit fors toenemen en kunnen de aandelenmarkten heftig reageren, zo legt Sorel uit. “Onlangs hebben wij daarom  onze forse overweging deels afgebouwd voor het geval het sentiment op de beurzen bij teleurstellingen omslaat, of als de bestaande geopolitieke risico’s verergeren.”

Welke regio’s verdienen dan de voorkeur? “Wij blijven overwogen in Europa en de opkomende landen, vooral opkomend Azië, omdat hier de economische groei positief verrast. Dit gaat ten koste van Amerikaanse aandelen, die we relatief duur vinden. Wij verwachten dat de Amerikaanse economie blijft groeien, maar zien hier minder kansen voor een versnelling van de groei dan in Europa en opkomende markten.”

Een alles-in-één beleggingsoplossing

ABN AMRO Profielfondsen zijn beleggingsfondsen die toegang bieden tot een optimaal gespreide portefeuille. Er zijn zes verschillende Profielfondsen, elk met een ander risicoprofiel. Het risicoprofiel van een fonds bepaalt zijn strategische vermogensverdeling. Dat is de verdeling over de beleggingscategorieën aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen (zoals vastgoed en grondstoffen) en liquiditeiten. ABN AMRO Profielfonds 1 is het meest defensief en heeft als strategische vermogensverdeling 60% obligaties en 40% liquiditeiten. ABN AMRO Profielfonds 6 is het meest offensief en heeft als strategische vermogensverdeling 100% aandelen. 

“Naar gelang de marktomstandigheden wijken we af van die vermogensverdeling. Het ABN AMRO Beleggingscomité volgt de markten nauwgezet en bepaalt op basis van de vooruitzichten de tactische vermogensverdeling voor ieder profiel”, legt Sorel uit. 

Groei- of waardeaandelen?

Daarnaast wordt er naar gelang de marktomstandigheden ook een accent gelegd op specifieke beleggingsstijlen binnen de categorie aandelen. “De ene keer gaat de voorkeur uit naar defensieve of juist offensieve groeiaandelen, dus aandelen van bedrijven waarvan beleggers verwachten dat deze snel zullen groeien en zeer winstgevend zullen zijn. Voorbeelden daarvan zijn Heineken of Unilever."

"De andere keer gaat de voorkeur uit naar defensieve of juist offensieve waardeaandelen, aandelen die wat minder in trek zijn bij beleggers en daardoor relatief gunstig geprijsd. Denk aan Royal Dutch Shell of Randstad. Zowel in Europa als in de VS gaat onze voorkeur op dit moment uit naar waardeaandelen.” 

Daarnaast kan er rekening worden gehouden met marktkapitalisaties ofwel beurswaardes, zo vertelt de beheerder. "In bepaalde marktomstandigheden kan meer of minder blootstelling aan bedrijven met bijvoorbeeld kleine marktkapitalisaties voordelig zijn. In de VS zijn wij momenteel overwogen in small caps.”

Gouden Stier

De ABN AMRO Profielfondsen zijn in de race voor een Gouden Stier in de categorie Mixfondsenrange. Waarin zijn de ABN AMRO Profielenfondsen anders dan die van concurrenten? 

Sorel: “Wat ze anders maakt is dat deze fondsen zowel profiteren van de expertise binnen ABN AMRO als daarbuiten. ABN AMRO Investment Solutions heeft één van Europa’s meest ervaren multi-management teams en onze analisten zijn experts in het selecteren van de meest aantrekkelijke strategieën van wereldwijd vooraanstaande vermogensbeheerders. De ABN AMRO Profielfondsen beleggen voornamelijk in mandaten die worden beheerd door deze zorgvuldig geselecteerde vermogensbeheerders. Op die manier zijn strategieën toegankelijk die vaak niet voor particuliere beleggers in Nederland beschikbaar zijn.” 

De ABN AMRO Profielfondsen hebben dan ook goede, solide track-records – qua rendementen behoren ze bij de mixfondsen al een aantal jaren tot de top. Maar dit jaar doen ze het écht uitzonderlijk goed ten opzichte van de concurrentie, mede dankzij de strategische nadruk op Europese aandelen”, besluit de beheerder.

Op donderdag 9 november vond de Gouden Stier plaats in de Posthoornkerk te Amsterdam. Hier staan alle winnaars. 

Gouden Stier Partnercontent: Care IS

 

In aanloop naar de uitreiking van de Gouden Stier worden de genomineerden in de schijnwerpers gezet. In deze video vertelt Loege Schilder, oprichter en bestuurder van Care IS over vermogensbeheer en beantwoordt hij enkele kritische vragen van het IEX Beleggerspanel.

Gouden Stier Partnercontent: State Street Global Advisors

 

In aanloop naar de uitreiking van de Gouden Stier worden de genomineerden in de schijnwerpers gezet. In deze video vertellen Edwin Mars, Senior sales manager Benelux ETF, en Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland over de beleggingsvisie van State Street Global Advisors en beantwoorden ze enkele kritische vragen van het IEX Beleggespanel.

Gouden Stier Partnercontent: Nobel Vermogensbeheer

 

In aanloop naar de uitreiking van de Gouden Stier worden de genomineerden in de schijnwerpers gezet. In de video vertelt Algemeen Directeur Bart Tishauser waar Nobel Vermogensbeheer voor staat en beantwoordt hij enkele kritische vragen van het IEX Beleggerspanel.

Gouden Stier Partnercontent: "Mensen willen geen lastige beleggingskeuzes maken"

Veel mensen willen eigenlijk helemaal niet beleggen, maar ze willen wel vermogen opbouwen. Dat is de overtuiging van Jaco Aardoom, directeur bij Hof Hoorneman Bankiers.

“Door de extreem lage spaarrente worden steeds meer mensen gedwongen om na te denken over andere manieren van vermogensvorming”, steekt Aardoom van wal. “Ze voelen zich aangemoedigd om ook te gaan beleggen. Maar zij willen eigenlijk zelf helemaal geen lastige beleggingskeuzes hoeven maken.”

“Ze willen wel graag geholpen worden bij de opbouw van hun vermogen. Die beleggingskeuzes laten ze liever over aan professionals.” Hoe selecteren de professionals van Hof Hoorneman de beleggingen in hun fondsen?

Value-beleggen

Aardoom: “Wij zijn gespecialiseerd in value-beleggen; dus continu op zoek naar ondergewaardeerde bedrijven. Ons team van analisten doet onderzoek en bestudeert bedrijfsrapportages, waarna het team tot een waardering komt. Als die waardering hoger is dan de prijs die op dat moment op de beurs betaald wordt, ontstaat een verschil en is het aandeel of de obligatie koopwaardig.” 

“Vaak vinden we ondergewaardeerde bedrijven eerder onder de middelgrote en kleinere bedrijven, omdat die door analisten minder intensief worden gevolgd en bijvoorbeeld de grote pensioenfondsen daar niet in zitten. De largecap-markt is zó efficiënt dat het lastiger is om daar koopkansen te vinden.”

China

Ook wat betreft regio zijn er verschillen. “De markt in de VS is zeer groot en efficiënt. Daar zijn bijna geen ondergewaardeerde bedrijven meer te vinden. In Europa zijn nog wel interessante bedrijven te vinden, maar ook in China. Waar je in de VS al gauw twintig keer de winst of meer betaalt, is dat in China slechts rond de negen keer. Waar je in de VS betaalt voor de toekomstige groei, betalen we in China vooral voor wat het bedrijf heeft laten zien.”

Volgens Aardoom kan het soms best een tijdje duren voordat een bedrijf de waardering bereikt die de analisten van Hof Hoorneman hebben berekend. “We nemen het aandeel op in de portefeuille en blijven het intensief volgen. Soms duurt het een half jaar, soms drie jaar voordat de onderwaardering er uit komt.  Ondertussen ontvangen we een interessant dividend.”

Minder gevoelig voor schokken

Hoe bereidt Hof Hoorneman zich voor op een eventuele correctie? “Omdat wij vooral beleggen in bedrijven die toch al een lage waardering hebben, komen schokken in de markt over het algemeen minder hard aan. Met het oog op de stijgende rente houden we de rentegevoeligheid bij obligaties laag.” 

“Verder hebben we weliswaar een iets grotere cashpositie dan een jaar geleden, maar zolang de rente nog laag blijft, blijven mensen toch op zoek naar rendement en dat drijft de koersen verder op. Voor ons wordt het, zeker in Europa, steeds lastiger om ondergewaardeerde beleggingen te vinden. Gelukkig worden stijgende beurskoersen ondersteund door een over het algemeen goede winstontwikkeling bij bedrijven, maar wellicht stijgen de koersen verhoudingsgewijs iets te snel.”

Gouden Stier

Hof Hoorneman is genomineerd voor een Gouden Stier in de categorie Online Vermogensbeheerder. Waarin onderscheidt de partij zich van andere genomineerden? 

Aardoom: “Wat ons écht anders maakt is dat wij het geld van onze klanten volledig zelf beleggen. Dat is voor online vermogensbeheerders uniek; bij anderen gaan diverse internationale fondsbeheerders, die u helemaal niet kent, met uw geld aan het werk. Klanten van Hof Hoorneman Bankiers vertrouwen hun vermogen aan ons toe, en onze fondsbeheerders gaan echt zelf met uw geld aan het werk. Daarom kunnen wij u precies laten zien in welke bedrijven u via onze fondsen belegd bent en we leggen u ook nog uit waarom.”

Op donderdag 9 november vond de Gouden Stier plaats in de Posthoornkerk te Amsterdam. Hier staan alle winnaars. 

Gouden Stier Partnercontent: Beleggers moeten hun vangnet niet vergeten

De vooruitzichten voor de aandelenmarkten blijven goed, maar beleggers zouden zich bewust moeten zijn van het feit dat het altijd kan draaien. Blijf belegd, maar wees voorzichtig. Dat is het devies van Loege Schilder (links), bestuurder bij Care IS Vermogensbeheer.

Het klinkt wellicht vanzelfsprekend dat het sentiment op de beurs altijd kan omslaan. “Maar veel beleggers waren dat even vergeten voordat de crisis uitbrak. Begrijp me niet verkeerd, de tekenen zien er goed uit en we zijn nog altijd positief over de wereldwijde aandelenmarkten. Profiteer dus van het positieve klimaat, maar vergeet je vangnet niet”, zegt Schilder.

Factorbeleggen

Care IS beheerst het neerwaartse risico door aan de ene kant gebruik te maken van spreiding en aan de andere kant van factorbeleggen. “Via factoren kijken we niet alleen naar de marktwaarde, maar ook naar de boekwaarde, de winstgevendheid en de stabiliteit van die winstgevendheid.”

“Een ander voorbeeld van een factor is low volatility, waarbij je kijkt naar bedrijven die in tijden van hoge volatiliteit, ofwel veel risico op de markten, goed blijven liggen en dus minder risicovol zijn. We kijken steeds welke factor het meest logisch is en of we die op een transparante manier en met lage kosten in de portefeuille kunnen toepassen.”

Waarderingen gerechtvaardigd

Wat vindt Schilder van de recordstanden op de Amerikaanse beurzen? Krijgt hij nog geen hoogtevrees? “Het is belangrijk om te onthouden dat er een verschil bestaat tussen koers en waardering. De koersen staan weliswaar hoog, maar de winsten zijn ook hard gestegen, waardoor de waarderingen veel minder sterk zijn gestegen. Ze zijn stevig, maar niet over de top. En als je kijkt naar de rente en de inflatie mogen de waarderingen ook wel wat hoger zijn.”

Met het oog op de outlook voor volgend jaar vindt de expert wel dat bedrijven hun beloftes waar moeten blijven maken, willen de waarderingen gerechtvaardigd blijven.

“De inflatie zal volgend jaar laag blijven en de rente daarmee ook. De economische groei zit in een stijgende lijn en de brandstof voor die stijging zijn de lage rente en de sterke winsten. De economische bloei die we nu zien zal waarschijnlijk nog wel een paar kwartalen aanhouden, en bedrijven zullen daarvan profiteren. Maar het kan ook altijd omslaan, bijvoorbeeld door het schuldenprobleem in China, dat de hele economie aldaar met zich mee kan sleuren. Wees dus op je hoede.”

Gouden Stier

Care IS is wederom genomineerd voor een Gouden Stier in de categorie Beste Vermogensbeheerder. In 2015 en 2016 mochten ze de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Is er sindsdien nog iets veranderd in hun aanpak?

Schilder: “We proberen onze dienstverlening altijd te verbeteren en we hebben ook de punten die we van de Gouden Stier-jury kregen, meegenomen. Een concreet voorbeeld daarvan is dat we nu een nieuwe kwartaalrapportage hebben. Daarnaast hebben we ons beleggingsplan verbeterd door het nog begrijpelijker te schrijven. We hebben nu vijf keer deelgenomen en we zijn vijf keer genomineerd. We zijn daar erg trots op en hopen natuurlijk dat we de prijs voor de derde maal gaan binnenslepen!”

Op donderdag 9 november vond de Gouden Stier plaats in de Posthoornkerk te Amsterdam. Hier staan alle winnaars. 

Gouden Stier: Beste mixfondsenrange

Vandaag worden de drie kanshebbers in de categorie mixfondsenrange gepresenteerd. Voor het selecteren van de genomineerden konden we rekenen op de hulp van kennispartner AF Advisors. Welke mixfondsen sprongen er bovenuit wat betreft hun beleid, communicatie, dienstverlening en aanbod?

AF Advisors nam bij het selecteren alleen fondsen mee die:

 • Minimaal 50 miljoen euro groot zijn;
 • een open end-structuur hebben;
 • open zijn voor Nederlandse particuliere beleggers;
 • publiekelijk beschikbare rapportages bieden.


Beoordelingscriteria

Verder worden de fondsen onder andere beoordeeld op het rendement, de kosten, het beleggingsbeleid en de informatievoorziening. Het rendement van de ranges werd onderling vergeleken door de gemiddelde sharpe ratio van de mixfondsenrange te bepalen. Bij een hogere sharpe ratio dan andere mixfondsenranges konden er meer punten verdiend worden.

Het beleggingsbeleid wordt beoordeeld door te kijken naar opgenomen beleggingscategorieën (toegevoegde waarde en risico’s) en gebruikte beleggingsfondsen (huisfondsen versus externe fondsen). Een beter beleggingsbeleid zorgt voor meer punten. Wat betreft de kosten kunnen punten verdiend worden voor een relatief lage lopende kosten factor en een lage dividendbelastingdruk.

Tot slot worden punten vergeven voor een goede informatievoorziening op het gebied van beleid, beheerder, beleggingen, kosten, rendement, risico en de vindbaarheid van de vereiste documentatie.

In de race

Uit deze criteria kwam een puntentotaal. De drie mixfondsenranges met het hoogste puntentotaal zijn genomineerd voor een Gouden Stier voor Beste mixfondsenrange. Na de selectie zijn de volgende drie mixfondsen nog in de race:

 • ABN AMRO Profielfondsen
 • NN Dynamic Mix
 • SNS Optimaal


Welke van de drie mixfondsen ervandoor gaat met de Gouden Stier, wordt op donderdagavond 9 november bekendgemaakt.

De beste duurzame beleggingsfondsen van 2017

Duurzaamheid begint een steeds grotere rol te spelen, ook bij beleggingen. Traditiegetrouw besteedt de Gouden Stier ook aandacht aan duurzame beleggingsfondsen. De Gouden Stier voor het beste duurzame beleggingsfonds wordt ook wel de Groene Stier genoemd.

AF Advisors is dit jaar voor de derde keer als kennispartner aangesloten bij de verkiezing van de Gouden Stier. Waar het vergelijken van reguliere fondsen al lastig is, is die uitdaging voor duurzame fondsen helemaal groot.


Grote verschillen

Veel beleggingsfondsen hebben enige duurzame elementen in hun beleggingsbeleid. De mate waarin beleggingsfondsen stellen duurzaam te zijn, verschilt echter aanzienlijk. Het loopt uiteen van fondsen die alleen het wettelijk minimum doen, tot echt activistisch duurzame fondsen.

AF Advisors: “In het nominatieproces zijn alleen beleggingsfondsen meegenomen die substantiële uitsluitingen doen op basis van meerdere duurzaamheidscriteria. Daarnaast moeten de fondsen actief stemmen, aan engagement doen en moeten duurzaamheidscriteria een belangrijke rol spelen naast of boven financiële criteria bij het selecteren van beleggingen.”

Niet gemakkelijk

Het was lastig om voldoende goed presterende echt duurzame beleggingsfondsen te vinden, omdat veel fondsen niet breed verkrijgbaar zijn in Nederland. De fondsen die wel in aanmerking kwamen, werden onder andere beoordeeld op:

 1. Het rendement en voor risico gecorrigeerde rendementen over de afgelopen drie en vijf jaar.
 2. De kosten.
 3. Het belang van de beleggingsstrategie van het beleggingsfonds voor de asset manager.
 4. De rapportage en verkoopondersteuning.


Na de selectie zijn de volgende drie duurzame fondsen nog in de race voor de Groene Stier:

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds
 • Robeco SAM Sustainable European Equities
 • Vontobel mtx Sustainable Emerging Markets Leaders

Wie er met de prijs voor Beste duurzame beleggingsfonds vandoor gaat, dat bepaalt de vakjury. De winnaar wordt donderdagavond 9 november tijdens de Gouden Stier-uitreiking bekendgemaakt.

De beste online vermogensbeheerders van 2017

Naast vermogensbeheer is er een aparte Gouden Stier categorie voor online vermogensbeheer. Dat is ook een vak apart, want hoe bedien je klanten het beste zonder persoonlijk contact? Kennispartner beleggingsmatch.nl vond vijf partijen die eruit sprongen.

Hoe is beleggingsmatch tot de top vijf gekomen? "Er is een fictieve casus opgesteld gebaseerd op echte klantsituaties. Hierin staat Daan Janssen centraal, hij is op zoek naar een geschikte online vermogensbeheerder. Zijn doel is vermogen voor later op te bouwen", vertelt Stephan Freelink. 


Selectieproces

Alle online vermogensbeheerders zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het selectieproces voor de Gouden Stier 2017. Deelnemen kon door een kwartaalrapportage aan te leveren, inzicht te geven in de inlogomgeving voor klanten en voorbeelden van de communicatie met klanten op te sturen.

Inzendingen konden vervolgens punten verdienen op basis van:

  1. De beoordelingsmethode van beleggingsmatch (goed voor 75% van de beoordeling);
  2. De informatievoorziening, kwartaalrapportage, inlogomgeving en heldere en begrijpelijke communicatie met betrekking tot de dienstverlening (voor 25% meegewogen in de beoordeling).


Op basis van de totaalscore zijn dit de vijf genomineerde online vermogensbeheerders:

 • Axento
 • Doelbeleggen
 • Evi van Lanschot
 • Hof Hoorneman Bankiers
 • Nationale Nederlanden


De beoordelingsmethodologie, een uitgebreide analyse en de inzendingen van de online vermogensbeheerders zijn voorgelegd aan de vakjury. Aan hen de taak om de beste vermogensbeheerder van 2017 te selecteren. Wie er met de titel Beste online vermogensbeheerder vandoor gaat, maken we op donderdagavond 9 november bekend.

'Meest gecharmeerd van opkomende markten'

Kijkend naar historische waarderingen zijn aandelen uit de opkomende markten momenteel het meest aantrekkelijk. Dat zegt Arnout van den Berk, directeur van Nobel Vermogensbeheer, in gesprek met Gouden Stier.

"Nog niet eens zozeer relatief, maar vooral historisch gezien zijn wij van mening dat aandelen uit de opkomende markten de meest aantrekkelijke waardering hebben", vertelt hij. 

"Bij bepaalde events in de markt zie je vaak dat alles wordt verkocht. Een voorbeeld daarvan is Brexit. Vooral EM werden destijds onevenredig hard geraakt, terwijl de onderliggende fundamentals dat niet rechtvaardigden. Van dat moment kun je profiteren."

Winstmarges

Ook Europese aandelen kunnen de goedkeuring van Van den Berk wegdragen. "Daar zit het 'm vooral in de winstmarges. Die zijn nog steeds niet op het niveau van 2007; daar is dus nog ruimte genoeg voor groei."


Vanwege de hoge waarderingen is Nobel onderwogen op de VS. De expert wijst erop dat Europa zich later in de cyclus bevindt dan de VS, zowel als het gaat om winstmarges als om waarderingen. "De waarderingen in Europa zitten nog niet op het niveau van maart 2015, terwijl Amerikaanse aandelen daar alweer overheen zijn. Maar met name die winstmarges in Europa zijn nog steeds fors lager dan in 2007."

Alleen in euro's

Binnen het obligatiegedeelte van de portefeuilles belegt Nobel Vermogensbeheer alleen in schuldpapier in euro's of afgedekt naar euro. "De wisselkoers heeft zo geen effect op het rendement en op die manier zijn we afgedekt tegen een sterker wordende euro. Het gaat er namelijk om dat je bij een krachtige euro goed beschermd bent."

Omdat de rentes gaan oplopen, gaat de voorkeur van Nobel momenteel uit naar hoogrentende obligaties en obligaties met variabele rentestructuren in combinatie met staatsleningen. "We laten het middensegment van bedrijfsobligaties dus liggen, en nemen de twee uitersten op."

Selectie

Hoe worden de beleggingen bij Nobel eigenlijk geselecteerd? "Wij doen dat op basis van onze macro-economische visie", legt Van den Berk uit. 

"Die visie wordt iedere maand doorgesproken met het gehele team. We bekijken de economische situatie in de verschillende regio's en op landenniveau. Daarvoor gebruiken we verschillende sheets met macro-economische cijfers. Aan de hand van die data en op basis van waarderingen bepalen we onze keuzes voor aandelen en obligaties. Ons referentiekader voor de aandelenmarkt is de MSCI All Country World Index, waarin de opkomende landen een wat grotere rol spelen."

"We beleggen zowel in actief beheerde fondsen als met ETF's. Met behulp van de ETF's kunnen we eenvoudig onze overwegingen implementeren. Onze verhouding actief/passief ligt momenteel bij een neutraal profiel op 54% actief en zo'n 46% passief."

VS sector-georiënteerd

De regio vertelt ons hoe we die het beste kunnen spelen. "Voor zowel Europa als opkomende markten zitten we in actief beheerde fondsen, en dan vooral small- en midcaps. De overweging in deze regio's spelen we middels een ETF. We zijn op dit moment onderwogen op Amerika, maar onze benadering in die categorie is veel meer sector-georiënteerd. We hebben posities in twee actieve fondsen, het ene gericht op gezondheidszorg, telecom en technologie en het andere actieve fonds stuurt meer op basis van een waardebenadering van de sectoren."

Gouden Stier

Nobel Vermogensbeheer dingt mee naar een Gouden Stier in de categorie Beste vermogensbeheerder. Wat maakt Nobel anders dan andere genomineerden? Van den Berk: "Ik denk dat wij ons onderscheiden als het gaat om discipline in beleggingsbeleid. Als er events plaatsvinden in de markt voegen wij juist risico toe aan de portefeuille. Dat heeft ons aanzienlijk meer rendement opgeleverd. De week na Brexit deden wij er juist een tandje bij en ook in de correctie van januari 2016 hebben wij onze beleggingen in high yield verhoogd. Dat heeft ons geen windeieren gelegd."

Op 9 november aanstaande vindt de uitreiking van de Gouden Stieren plaats in de Posthoornkerk te Amsterdam. Dan zal duidelijk worden welke partij met de felbegeerde prijs naar huis gaat en zich een jaar lang de Beste Vermogensbeheerder van Nederland mag noemen.

Gouden Stier: De vijf beste brokers

De beste broker is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en situatie, en kan dus per persoon verschillen. Daarom heeft kennispartner beleggingsmatch.nl verschillende scenario’s meegenomen in hun beoordelingscriteria.

Om de vijf beste brokers van 2017 te bepalen is begonnen met een enquête onder consumenten. “Uit de ruim 3000 respondenten is een gemiddeld profiel opgesteld van de belegger die op zoek is naar de beste broker. Dit profiel was voor ons het uitgangspunt voor de analyse van de beschikbare brokers”, vertelt Stephan Freelink van beleggingsmatch.nl.


Analyse

In dit profiel zat onder andere een internationale portefeuille (gemiddeld 24 transacties per jaar, 50.000 euro). Ook is gevraagd naar de belangrijkste handelsmogelijkheden die consumenten het liefst terugzien bij een broker. Hierbij kan worden gedacht aan soorten beleggingen, mogelijkheden om te handelen op verschillende beurzen en ordertypes.

Daarnaast bleken beleggingstools, rekeningvoorwaarden en afhandeling van dividenden belangrijk. Alle brokers waarmee in de gekozen portefeuille gehandeld kon worden, hebben punten gekregen op de volgende drie onderdelen:

 1. Kosten
 2. Handelsmogelijkheden
 3. Tools & voorwaarden


Daarna zijn drie verschillende scenario’s doorgerekend, waarbij de drie onderdelen iedere keer een andere weging kregen. De partijen met de beste scores in alle verschillende scenario’s maken kans op een felbegeerde Gouden Stier.

De beste brokers van 2017:

 • Binckbank
 • Degiro
 • ING
 • Lynx
 • Tradersonly

De vakjury van de Gouden Stier kiest welke broker er op 9 november vandoor gaat met de titel Beste broker van 2017. 

De vijf beste beleggingsfondsen van 2017

Om de vijf beste beleggingsfondsen van 2017 te selecteren, kregen we hulp van kennispartner AF Advisors. Omdat het beoordelen van bijna 10.000 beleggingsfondsen ondoenlijk is, hebben zij specifieke en transparante criteria opgesteld waaraan de fondsen moeten voldoen.

Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen om alleen beleggingsfondsen in een aantal beleggingscategorieën in aanmerking te laten komen. Hierbij zijn de beleggingscategorieën gekozen waar in totaal meer dan 75% van de Nederlandse execution only-beleggers in beleggen. Guido Corbeau van AF Advisors legt uit waar u op moet letten bij het selecteren van een beleggingsfonds. 


Andere eisen

Voor alle categorieën die AF Advisors begeleidt, geldt dat het fonds een omvang moet hebben van minimaal 50 miljoen euro, gedenomineerd is in euro of dollar en een trackrecord van minimaal drie jaar moet hebben. Daarnaast moeten de fondsen breed verkrijgbaar zijn voor Nederlandse beleggers.

AF vergeleek de beleggingsfondsen eerst aan de hand van kwantitatieve criteria per beleggingscategorie en later over de verschillende beleggingscategorieën heen.


Selectiemethode

Voldoen beleggingsfondsen aan de toelatingsvoorwaarden, dan kunnen ze in de selectiemethode van AF Advisors punten verdienen. Zo beoordeelt AF Advisors de fondsen onder andere op het rendement, de kosten, het beleggingsbeleid en de informatievoorziening, zoals de rapportage en verkoopondersteuning. Hier hebben ze een specifieke selectiemethodiek voor.

Ook wordt gekeken naar de plek van het fonds in de AF Advisors Top 10 Rankings van de afgelopen vier kwartalen.

Al deze factoren leidden tot een puntentotaal. De vijf fondsen met de hoogste scores, hieronder weergegeven, maken kans op de Gouden Stier voor Beste beleggingsfonds.

De vakjury zal bepalen welk beleggingsfonds wint. De winnaar zal tijdens een feestelijke avond op 9 november de Gouden Stier in ontvangst mogen nemen.

Gouden Stier: Beste crowdfundingplatform 2017

Crowdfunding heeft een enorme vlucht genomen in Nederland de afgelopen jaren. Niet de traditionele, maar juist nieuwe instellingen domineren daarom de crowdfundmarkt. Wie onderscheidt zich in positieve zin van de andere platforms?

Met die vraag in ons achterhoofd gingen wij op zoek naar het beste crowdfundingplatform van Nederland en deze te belonen met een Gouden Stier. In onze zoektocht mochten we rekenen op de hulp van Pascal Spelier van Finno.nl, specialist op het gebied van innovatie in de financiële wereld.

Selectiecriteria

In de beoordeling speelden onder andere transparantie en duidelijke uitleg over de risico's een belangrijke rol. Daarnaast speelden de manier van presenteren van de investeringen een belangrijke rol. Hoe goed wordt het ondernemingsplan omschreven? En hoe zit het met de achtergrond van de onderneming en de financiële gegevens?

Verder is onder andere gekeken naar het aantal succesvolle financieringen, het aantal investeerders dat actief is via het platform, het totaal geïnvesteerde vermogen en de doorlooptijd tot financiering.

Uit deze punten kreeg ieder crowdfundingplatform een score. De vijf met de hoogste score zijn genomineerd voor de Gouden Stier. 

Vijf kanshebbers

Dit zijn de vijf kanshebbers voor de Gouden Stier voor Beste crowdfundingplatform 2017:

 • Collin Crowdfund
 • Geldvoorelkaar
 • DuurzaamInvesteren
 • Kapitaal op Maat
 • Symbid

De vakjury zal bepalen welk platform wint. De winnaar zal tijdens een feestelijke avond op 9 november de Gouden Stier in ontvangst mogen nemen.

De genomineerden voor Beste Vermogensbeheerder

Vandaag aandacht voor de Beste vermogensbeheerder 2017. Wie zijn de kanshebbers voor die felbegeerde Gouden Stier en waaraan hebben zij hun nominatie te danken? De beste vermogensbeheerder onderscheidt zich in zijn beleid, communicatie, dienstverlening of productaanbod voor particuliere beleggers.

Alle in Nederland actieve vermogensbeheerders konden meedingen naar de Gouden Stier voor beste vermogensbeheerder. Om tot een top vijf te komen is door kennispartner beleggingsmatch.nl een fictieve casus opgesteld waar vermogensbeheerders een beleggingsvoorstel voor moesten maken.

“Dit jaar is een casus opgesteld voor de familie Janssen. Ruim tien jaar geleden heeft de heer Janssen zijn onderneming verkocht. Destijds hebben ze het geld tegen een goede rente geïnvesteerd in spaardeposito’s, die zijn nu allemaal vrijgevallen. Daarom zijn ze op zoek naar een vermogensbeheerder”, vertelt Bart Spronk van beleggingsmatch.

Beleggingsvoorstel

De beleggingsvoorstellen zijn vervolgens door beleggingsmatch onder de loep genomen met natuurlijk de familie Janssen in gedachten. De voorstellen zijn op 72 punten beoordeeld op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid.

Verder is door beleggingsmatch een score toegekend op basis van de vragen uit de casus. Ook waren er bonuspunten te verdienen voor specifieke elementen die terugkwamen in het beleggingsvoorstel of in de extra aangeleverde materialen.


Beste vermogensbeheerder 2017

Dit zijn de vijf vermogensbeheerders die op basis van deze selectie het best scoorden:

 • Blu Asset Management Vermogensbeheer
 • Care IS Vermogensbeheer
 • IVM Caring Capital Vermogensbeheer
 • Nobel Vermogensbeheer
 • Van Lieshout & Partners Vermogensbeheer

Wie op 9 november wordt gekroond tot winnaar bepaalt de vakjury. Bekijk hier alle genomineerden voor dit jaar tot nu toe. De komende weken worden nog meer categorieën bekendgemaakt.

Deze vijf ETF's maken kans op een Gouden Stier

Nu alle publieksprijzen bekend zijn is het tijd voor de juryprijzen. De vijf beste ETF’s van 2017 zijn geselecteerd door kennispartner AF Advisors, maar slechts één wint een Gouden Stier en mag zich een jaar lang beste ETF noemen.

Welke ETF's maken kans en waar heeft AF Advisors vooral op gelet? “Het vergelijken van prestaties van ETF’s is niet gemakkelijk”, zegt AF Advisors. De populariteit van ETF’s is het afgelopen jaar enorm gestegen en het aanbod daardoor ook.

Beoordelingscriteria

Met behulp van AF Advisors is het kaf van het koren gescheiden. De beoordelingscriteria waren onder andere kosten, liquiditeit, transparantie en informatievoorziening. Daarbij kan worden gedacht aan of er informatie wordt gegeven over het absolute en relatieve risico en of de factsheet beschikbaar is in het Nederlands.

Om particuliere beleggers op weg te helpen heeft Hans van Putte van AF Advisors alvast de belangrijkste zaken waar men op moet letten bij het aanschaffen van een ETF op een rij gezet in onderstaande video. 


Rendement en kosten

Daarnaast is uiteraard gekeken naar het rendement van de ETF. Zo werd minimaal het rendement van de index die wordt gevolgd, minus de kosten van de ETF verwacht. Ook kostenfactor en dividendbelasting werden bekeken.

De ETF’s die er met een nominatie vandoor gaan zijn volgens AF Advisors de ETF’s die het best de concurrentie aangaan met actieve beleggingsfondsen en het best scoren ten opzichte van andere ETF’s.

Deze vijf ETF’s zijn dit jaar in de race voor een Gouden Stier:

 • Amundi ETF MSCI Europe Min Volatility
 • DB X-trackers Nikkei 225
 • iShares Core S&P500
 • SPDR S&P500
 • Vanguard S&P500

Wat is volgens u de beste beleggingsinstelling? Stem!

Nieuw bij de Gouden Stier dit jaar is de categorie Beste Beleggingsinstelling. Hierbij zijn we op zoek naar de beste aanbieder van beleggingsproducten of -diensten. En wie kan dat beter bepalen dan de consument zelf, u dus?

Daarom is de categorie Beste Beleggingsinstelling een publieksprijs: u kunt stemmen op een shortlist van twaalf kandidaten. Deze zijn door de Gouden Stier-redactie geselecteerd op basis van marktaandeel, publieke zichtbaarheid, aantoonbaar succesvolle innovatie of vertoonde groei.

 • ABN Amro
 • Binck
 • BlackRock
 • BNP Paribas
 • DeGiro
 • Fisher Investments
 • ING
 • NN Investment Partners
 • Rabobank
 • Robeco
 • State Street Global Advisors 
 • Van Lanschot Kempen


Welke beleggingsinstelling is volgens u de beste? U kunt vanaf vandaag uw stem laten gelden. De stemming sluit op maandag 23 oktober 17:00 uur. Op donderdag 9 november 2017 mag tijdens de elfde editie van de Gouden Stier de instelling met de meeste stemmen de felbegeerde prijs in ontvangst nemen.

 

Klik hier om te stemmen op uw favoriete beleggingsinstelling

Let op: laat uw e-mail adres achter om uw stem te doen gelden. Meerdere stemmen achterlaten met hetzelfde e-mailadres heeft geen zin.

Stem: Wie is uw favoriete beleggingsexpert?

Voor alweer de elfde keer worden dit jaar – op 9 november – de Gouden Stieren uitgereikt. De categorie Beste Beleggingsexpert is bij dit evenement ieder jaar een belangrijke vaste waarde. Het is dit jaar tevens één van de drie publieksprijzen.

Dat betekent dat ú bepaalt welke beleggingsexpert deze belangrijke prijs mee naar huis mag nemen. We zijn tot een voorselectie gekomen van vijf beurskenners. 

De shortlist met genomineerden is gemaakt op basis van stemmen van hun collega-experts: we hebben een selecte groep beurskenners gevraagd aan te geven wie zij als beste expert van 2017 zien. Uit deze stemronde zijn de volgende vijf experts naar voren gekomen:

Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Na haar studie Bedrijfseconomie startte ze haar carrière bij Spaarbeleg, een dochter van Aegon. Na Aegon en Stad Rotterdam maakte ze de overstap naar particulier vermogensbeheer. In 2007 richtte ze met zakenpartner Han Schulten, Fintessa Vermogensbeheer op. Martine is regelmatig te horen en te zien bij BNR, Business Class, DFT TV en RTL Z. Ook is ze een vaste columniste op Belegger.nl.

Nico Inberg

Nico Inberg zet voor de IEX Beleggersdesk zijn jarenlange beurservaring om tot analyses en tips voor de particuliere belegger. In de afgelopen twintig jaar stond hij zelf op de vloer voor Nederlands grootste handelshuis Optiver, werkte hij als zelfstandige en schreef hij vele artikelen over beurs en economie. Daarnaast is hij een graag geziene gast bij BNR en diverse andere media. Hij is dus van alle markten thuis.

Cees Smit

Cees Smit is al sinds 1986 een actieve Amsterdamse handelaar en heeft zijn sporen verdiend in verschillende leidinggevende functies bij banken. Hij is algemeen directeur van Today’s Groep, en is gespecialiseerd in derivatenconstructies. Ook Cees is een veel voorkomend gezicht in verschillende financiële media. Beleggers kennen hem van zijn shorts en hij staat dan ook bekend als 'beer'.

Jos Versteeg

Jos Versteeg is aandelenanalist bij InsingerGilissen, gespecialiseerd in (bio)technologiebedrijven en oliebedrijven. Hij is regelmatig te gast bij verschillende financiële media, waaronder BNR voor het programma Beurswatch en Belegger.nl. Daarnaast is hij een bekend gezicht als beurscommentator bij RTL Z.
 

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl mogen we met recht een oude rot in het vak noemen. Hij is analist en strateeg bij Actiam en met enige regelmaat verschijnen zijn bijdrages op IEX.nl en Belegger.nl. De meeste beleggers kennen hem echter als beurscommentator bij RTL Z, BNR of als columnist van Het Financieele Dagblad. Al drie keer eerder (2008, 2010 en 2011) werd hij verkozen tot Beste Beleggingsexpert.

 

Klik hier om te stemmen

Let op: om uw stem te doen gelden laat u uw e-mailadres achter. Meerdere stemmen achterlaten met hetzelfde e-mailadres heeft geen zin.

Stem nu op uw favoriete technisch analist

Wie vindt u de beste technisch analist van Nederland? U kunt vanaf vandaag uw stem laten horen. Tijdens de elfde editie van de Gouden Stier mag de winnaar vervolgens de felbegeerde prijs in ontvangst nemen. 

Omdat technische analyse erg populair is onder onze bezoekers, hebben we, naast een prijs voor de Beste beleggingsexpert, vorig jaar ook een prijs voor Beste technisch analist in het leven geroepen. Omdat dit een groot succes bleek, kunt u dit jaar opnieuw stemmen in deze categorie.

U kunt uw keuze maken uit een voorselectie van vijf bekende technisch analisten. Deze shortlist is bepaald door de Gouden Stier-redactie.

De shortlist bestaat dit jaar uit:

 • Bas Heijink (ING)
 • Edward Loef (Loef Technische Analyse)
 • Geert-Jan Nikken (LeoMont)
 • Nico Bakker (Bakker Technische Analyse Coaching)
 • Royce Tostrams (Tostrams Groep)

Het is aan u. Stem op uw favoriete technisch analist en bepaal wie er donderdagavond 9 november 2017 met een Gouden Stier naar huis gaat. 

Klik hier om te stemmen op uw favoriete technisch analist

 

Let op: laat uw e-mail adres achter om uw stem te doen gelden. Meerdere stemmen achterlaten met hetzelfde e-mailadres heeft geen zin.

Gouden Stier 2016

Winnars gouden stier

Donderdagavond 10 november zijn voor de tiende maal de jaarlijkse Gouden Stieren uitgereikt. Tijdens de feestelijke avond werden prijzen uitgereikt aan bedrijven en producten die zich onderscheiden in hun beleid, communicatie, productaanbod of dienstverlening voor particuliere beleggers.

Voor negen van de elf categorieën bepaalde een vakjury wie er met het felbegeerde beeldje naar huis ging. De vakjury bestond dit jaar uit Marcel Tak, Stephan Freelink, Pascal Spelier en Philip de Koeijer.

Voor de andere twee categorieën was het publiek aan zet. Bob Homan en Bas Heijink van ING wonnen de twee publieksprijzen voor respectievelijk Beste beleggingsexpert en Beste technisch analist.

Bekijk hier de foto's van de avond!

Bekijk hieronder een videoverslag van de feestelijke avond:

Winnaars Gouden Stier 2016

Care IS Vermogensbeheer mocht de felbegeerde stier voor Beste vermogensbeheerder - net als in 2015 - mee naar huis nemen. Verder viel Evi van Lanschot in de prijzen. Evi mocht een Gouden Stier voor de nieuwe categorie Beste online vermogensbeheerder ophalen.

NN Investment Partners ging er net als vorig jaar vandoor met de prijs voor Beste mixfondsen-range. UBS mocht voor het UBS (lux) European Opportunity Unconstrained fonds de stier voor Beste beleggingsfonds van 2016 ophalen. Verder werd Nxchange door de vakjury bekroond tot Beste beleggingsinnovatie, terwijl Lynx ervandoor ging met de prijs voor Beste broker, die vorig jaar nog door DeGiro werd gewonnen.

Door de toenemende populariteit van crowdfunding is er dit jaar ook een prijs in het leven geroepen voor Beste crowdfundingplatform. Deze ging naar Collin Crowdfund.

Ook ASN viel in de prijzen. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds kreeg de Groene Stier voor Beste duurzame beleggingsfonds uitgereikt. Tot slot mag de iShares Core S&P 500 ETF zich een jaar lang Beste ETF noemen.

Juryrapport 2016

Wilt u meer weten over het oordeel van de vakjury? Download dan hier het Juryrapport 2016.